Close

A PROJEKT ELEMEI

A Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt több egyenrangú elemből áll:

Az emlékezet-történeti előkészítő projektelemek adat- és forrásgyűjtésre, az eddigi főbb hazai és nemzetközi tudományos eredmények összegyűjtésére, széles körű társadalmi megismertetésére irányulnak.

A képzőművészeti-vizuális előkészítő projektelemek a közterek, az emlékművek és a város összefonódó történetének kutatását és az emlékműállítás hagyományainak, összefüggéseinek, illetve korszerű irányainak és formanyelvének megismertetését célozzák.

A művészeti pályázat korszerű vizuális nyelven megfogalmazott, nemzetközi összefüggésben is értelmezhető vagy akár példát mutató, újszerű vizuális nyelvet használó, színvonalas mű vagy művek létrehozását célozza.

A PROJEKT TAGJAI

ÁLLANDÓ SZAKMAI BIZOTTSÁG

SZAKÉRTŐ TANÁCSADÓ TESTÜLET

SAJTÓMEGJELENÉSEK

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Elhallgatva – Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete  A nők elleni háborús erőszak társadalmi megítélésének és az emlékezetpolitikai konszenzus formálásának céljából Budapest Főváros Önkormányzata szakmai és civil

BŐVEBBEN

Cikk az orosz-ukrán háborúban elkövetett nemi erőszakról

A nemi erőszak és a szexuális bántalmazás, melyet az orosz hadsereg katonái elkövetnek Ukrajnában részét képezik az orosz katonai stratégiának, állítja az ENSZ megfigyelője. https://444.hu/2022/10/15/a-nemi-eroszak-resze-az-orosz-katonai-strategianak-allitja-az-ensz-megfigyeloje?fbclid=IwAR2j6wRNhzc5t1lPw–6x62jaFG0XoxEEISrx3shkjWaZR17u4Y0Mvps88M

BŐVEBBEN

PARTNERINTÉZMÉNYEK

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.