Close

A PROJEKT ELEMEI

A Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt több egyenrangú elemből áll:

Az emlékezet-történeti előkészítő projektelemek adat- és forrásgyűjtésre, az eddigi főbb hazai és nemzetközi tudományos eredmények összegyűjtésére, széles körű társadalmi megismertetésére irányulnak.

A képzőművészeti-vizuális előkészítő projektelemek a közterek, az emlékművek és a város összefonódó történetének kutatását és az emlékműállítás hagyományainak, összefüggéseinek, illetve korszerű irányainak és formanyelvének megismertetését célozzák.

A művészeti pályázat korszerű vizuális nyelven megfogalmazott, nemzetközi összefüggésben is értelmezhető vagy akár példát mutató, újszerű vizuális nyelvet használó, színvonalas mű vagy művek létrehozását célozza.

A PROJEKT TAGJAI

ÁLLANDÓ SZAKMAI BIZOTTSÁG

SZAKÉRTŐ TANÁCSADÓ TESTÜLET

SAJTÓMEGJELENÉSEK

Interjú Németh Ilonával

Turai Hedvig interjúja az Art Margins online oldalon “A Memorial That Neither Victims nor Perpetrators Want but Is Needed” címmel olvasható beszélgetés a kortárs művészeti

BŐVEBBEN

Interjú Pető Andreával

Pető Andrea válaszol újságírói kérdésekre a háborúkban megerőszakolt nőkről, családjuktól elszakított gyerekekről, holokausztról, tudományról, tudománypolitikáról. A cikk itt olvasható: https://nepszava.hu/3155285_peto-andrea-interju-tudomany-politika-magyarorszag

BŐVEBBEN

PARTNERINTÉZMÉNYEK

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.