Close

SKRABSKI FRUZSINA

dokumentumfilmes, producer
Skrabski Fruzsina

SZAKMAI PÁLYAFUTÁSA:

Kommunikáció szakon végzett a Budapesti Média Intézetben. Újságíró, blogger. 2010 óta rendezője és producere közel húsz dokumentumfilmnek, többek között a Bűn és büntetlenség című filmnek és az M1 dokumentumsorozatának, a Becsengetünk és elfutunk sorozatnak. 2013-ban rendezte az Elhallgatott gyalázat című filmet, amely a szovjet katonák magyar nőkkel szembeni brutalitásáról szólt. Jelenleg a Magyar Filmakadémia televíziós forgalmazású filmek rendező szekciójának az elnöke és Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke. 

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.