Close

NAGYNÉ PINTÉR JOLÁN

a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány alelnöke
Nagyné Pintér Jolán

SZAKMAI PÁLYAFUTÁSA:

1971-ben érettségizett a budapesti Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskolában. Orvosi egyetemre szeretett volna felvételezni, de a Gulagot megjárt szülei miatt nem vették fel. Az egyetem laborjában dolgozott egy évet, majd az ismételt és sikertelen orvosi egyetemi felvételit követően a Vendéglátóipari Főiskolára jelentkezett. 1979-ben végezte el a Főiskolát és a fővárosi Thermál Szálló gyógyászati részlegén kezdett el dolgozni. Időközben megszületett fia és lánya, majd később férjével saját vendéglátó üzletet nyitottak Újpesten.

Családja életét végigkísérte a Gulag tehertétele. Részese lehetett– Édesanyja mellett – annak a folyamatnak, ahogy a rendszerváltoztatást követően Édesanyjáék megalapították a Gulag Alapítványt és felavatták a világ első Gulag-emlékművét, Budapesten. Édesapja 1996-ban hunyt el, Édesanyja 2007-ben távozott az élők sorából. Haláluk után átvette a Gulag Alapítvány vezetését, majd a 2015-2017-es Gulag-Gupvi emlékévek során aktívan bekapcsolódott a Gulag-emlékezetpolitikába. Rendszeres, határokon átnyúló tevékenységével leginkább a fiatal generáció számára szeretné elmondani a Gulag szomorú történetét, okulásképp a jövőre nézve.

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.