Close

Tatai Erzsébet

Magyar művészettörténész szakértő

Művészettörténész, kurátor, elméleti munkássága a környezetkultúra oktatásától a XX. századi és kortárs művészetig terjed, ez utóbbin belül a neokonceptuális, a feminista és a magyar művészetre koncentrál. 2003 óta a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének (és utódintézményeinek: MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet, 2019 őszétől az MTA-ról leválasztott intézmény) tudományos munkatársa, majd főmunkatársa, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészet- és Designelméleti Intézetének docense.

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.