Close

Előadássorozat V.

Tervezett időpont: 2020. november 12. 17.30 óra

Előadások

Lator Anna: „Azt mondták, nagyon szeretnék látni, ahogy növekednek bennünk a gyerekeik.” Nemi erőszak a délszláv háborúban.

Bagi Judit: Azt mondták azért erőszakolnak meg, hogy lássák, vajon a tuszi nők is olyanok-e mint a hutu nők.” Nemi erőszak az 1994-es ruandai népirtás során

Mélyi József: A háborúkban megerőszakolt nők emlékművei (Balkán, Afrika, Ázsia)

Moderál: Pető Andrea

Előadók

LATOR ANNA LUCA

antropológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológia Doktori Iskolájának doktorandusza.

Kutatási területe a háborús nemi erőszak társadalmi kontextus-specifikus mintázatainak elemzése, elsősorban a ruandai népirtás és a délszláv háború során.

2017-ben az International Visegrad Fund ösztöndíjjal a University of Sarajevo vendégkutatója, 2018-ban a Campus Mundi mobilitási programmal a ruandai Never Again Rwanda szakmai gyakornoka, 2019/2020-ban pedig az államközi ösztöndíj keretében a University of Zagreb vendégkutatója. Legutóbbi publikációja “Tudni szeretnénk milyen édesek a tuszi nők.” A ruandai népirtást megelőző médiadiskurzus szerepe a népirtó nemi erőszakbancímmel 2019-ben jelent meg. Önálló projektje a háborús nemi erőszak témakörének dedikált Mapping conflict-related sexual violence weboldal. Publikációs lista az alábbi linken:

https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10055405

WEBOLDAL: https://crsv-map.org

BAGI JUDIT

Szociológus, politológus, PhD, az Afrika Kutatóközpont munkatársa.

Kutatási területe a nők politikai és társadalmi képviselete a szubszaharai Afrika területén, legfőképpen Ruandában.

2015 márciusában tanzániai és ruandai terepmunka, 2016 április-május vendégkutatói tevékenység a Ruandai Egyetem Gender Intézetében, 2018 és 2019 márciusában vendégkutatói tevékenység a Leideni Egyetem Afrika Kutatóközpontjában.

Publikációk: Nők politikai és társadalmi képviselete Ruandában az 1994 és 2017 közötti időszakban című doktori disszertációját 2019-ben védte meg. Publikációs lista az alábbi linken: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10039357

MÉLYI JÓZSEF

Művészettörténész, műkritikus, kurátor. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének oktatója; 2006 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadója.

Kutatási területe a XX. századi és a kortárs művészet, a köztéri művészet és az intézménykritika.

A kilencvenes évek közepe óta publikál tanulmányokat és kritikákat magyar szakfolyóiratokban. Fő kutatási területe. Számos kiállítás kurátora, többek között: Kempelen – Ember a gépben, 2007, Műcsarnok, Budapest és ZKM, Karlsruhe; Amerigo Tot – Párhuzamos konstrukciók, 2009, Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest; Kibékülés, 2018, Pannonhalmi Főapátság.

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.