Close

Civil delegált a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt bíráló bizottságában

A pályázók közül Dr. Tóth Erzsébet Fannit tartják a legalkalmasabbnak a kitűzött feladatra

Budapest Főváros Önkormányzata nyilvános felhívás által nyitotta meg a lehetőséget, hogy a szakma jeles képviselői mellett a civil szféra is képviseltesse magát az Elhallgatva – Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt keretében megvalósítandó nyilvános, nemzetközi képzőművészeti pályázat Bíráló Bizottságában.

A felhívásra összesen 11 pályázat érkezett be, ezek mindegyike érvényes volt. A két lehetséges kategóriát figyelembe véve érkeztek magánszemélyként és civil szervezet képviseletében is jelentkezések. A civil szervezetek között művészeti, vallási, és társadalmi emlékezet területén tevékenykedő is szerepel, a magánszemélyek között pedig családi elbeszélések egyéni feldolgozásán alapuló, és más traumák segítésével, a női összetartozással és szolidaritással napi tevékenységként foglalkozó jelentkezők is akadtak, a témák tehát lefedték pályázati kiírás teljes spektrumát. Valamennyi pályázat más-más irányból közelítette meg a tematikát és teljesítette a felhívásban szereplő elvárást, mely a téma alapos társadalmi feldolgozását, és a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni fellépés kérdésének minél mélyebb, és szélesebb spektrumon megvalósuló ábrázolását tűzte ki célul. A pályázatok sokszínűsége és egymástól eltérő, de egyaránt fontos tematikájuk miatt az Állandó Bizottság számára komoly kihívás volt a döntés meghozatala.

A projekt Állandó bizottsága áttekintette valamennyi beérkezett pályázati anyagot, és a megadott szempontok mentén alakította ki álláspontját. Ezek alapján a pályázók közül Dr. Tóth Erzsébet Fannit tartják a legalkalmasabbnak a kitűzött feladatra.

Tóth Erzsébet Fanni társadalomkutatóként és egyetemi oktatóként dolgozik a bécsi Sigmund Freud Egyetemen. Kutatásai során, illetve oktatóként is gyakran nyúl a művészetek eszköztárához, amiért az Osztrák Oktatási Minisztérium elmúlt évben „Ars Docendi” díjjal jutalmazta. Négy és fél éve alapította meg, és vezeti azóta is a „Femspace” elnevezésű női szervezetet, melynek célja, hogy külföldön új lehetőséget és újrakezdést kereső magyar nőknek szakmai védőhálót biztosítson. A szervezet az évek alatt túlnőtte kezdeti határait, önkéntesek sokaságával működő, havi rendszerességű szakmai workshopokat és nemzetközi mentorprogramot működtető nőügyi képviseletté vált. Közösségi média felületein és rendezvényein állandó téma a nők emlékezete, a nők tudományos és szakmai sikereinek ünneplése, női szerzők műveinek népszerűsítése. A kutató-oktató tevékenység mellett ez a komoly társadalmi szerepvállalás volt fontos tényező a Bíráló Bizottság civil tagjának kiválasztásakor.

A képzőművészeti pályázatról, valamint a teljes Bíráló Bizottság összetételéről és tagjairól is további információk találhatóak az Emlékmű menüben.

WOMEN'S HOUSE PROJECT

Sanja Iveković

Workshop, multimedia installation, media work

1998 – work in progress

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

ABOUT THE PROJECT

The Women's House project started in 1998. Conceived by artist Sanja Iveković it is an international collaboration project realized as site specific installations and printed materials (texts, postcards, posters, etc). On occasions the project is also presented to the public through press conferences and video screenings.

The first phase of the project consists of establishing a contact with the local shelter for abused women where artist conducts a workshop in close collaboration with the women living in the shelter. During the workshop casts of the faces of the women are produced along with short life stories written by the woman themselves. The women's «masks» and texts are then installed according to the artist's concept of the installation in a specific exhibition space.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

So far the collaboration has been made with The Autonomous House in Zagreb, The Fraenhaus in Luxembourg, The Bangkok Emergency Home in Bangkok, Safe House in Peje, Kosova, Casa per le donne in Genova, The Center for Women and Children in Belgrade, Vie-Ja in Utrecht and Mor Cati in Istanbul.