Close

Panelbeszélgetés a makettkiállítás záróeseményén

A nemzetközi pályázaton nyertes és legjobbnak ítélt tervek makettjeiből látható tárlat záróeseményére, a Magyar Építőművészek Szövetsége Székházában 2023. január 12-én (csütörtökön) 17 órakor kezdődő panelbeszélgetésre várják az érdeklődőket.

Új emlékművet avatnak idén a főváros I. kerületében! 2021-ben Budapest Főváros Önkormányzata egy több pilléren alapuló projektet indított el szakmai és civil szereplők bevonásával, amelynek végső célja, hogy a háborúkban megerőszakolt nők méltó emlékhelyet kapjanak a fővárosban.


 A BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZTÉRI MŰVÉSZETI KONCEPCIÓJA 2022 – 2025 kapcsán megrendezésre kerülő finissage-on a koncepciót Fazekas Ildikó, a Főpolgármesteri Hivatal képzőművészeti szakreferense ismerteti.


A panelbeszélgetés résztvevői:

– Mélyi József, művészettörténész, műkritikus, kurátor, az Állandó Bizottság tagja

– Mészáros Gabriella, építész, a nyertes pályamű társszerzője

– Monory Rebeka, építész, a harmadik helyezést elért pályamű társszerzője

A beszélgetés moderátora Szabó Levente DLA. Ybl Miklós- és Pro Architectura-díjas építész, MÉSZ elnökségi tag.

A kiállítás a Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a BTM-Budapest Galéria szervezésében jön létre.NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.