Close

Interjú Németh Ilonával

2021. július 8. 17.00

Az interjú az alábbi linken érhető el:

Gadó Flóra kurátor interjúja Németh Ilona kortárs képzőművésszel

Németh Ilona (1963, Dunaszerdahely) kortárs képzőművésszel, – aki elsősorban köztéri munkáiról, nagyobb léptékű installációiról ismert, melyekben emlékezetpolitikai kérdések és a kelet-európai hibrid identitás áll a középpontban – Gadó Flóra, a Budapest Galéria kurátora beszélgetett. A Németh Ilonával készült interjúban a múltfeldolgozás folyamata kerül vizsgálat alá különböző aspektusokból: a Németh praxisában hangsúlyos „emlékező tárgyaktól” kezdve, az általa tervezett és gyakran efemer, időszakos emlékművekig jut el. A beszélgetés kitér arra is, hogy mitől tud működni egy kortárs emlékmű, milyen stratégiák mentén dolgozhat ezzel kapcsolatban egy kortárs képzőművész, mi az emlékművek viszonya a közterekkel és a városvezetéssel valamint, hogy milyen módon tanítható mindez és ültethető át az oktatásba.

Az esemény  Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Történeti Múzeum és Budapest Főváros Levéltára együttműködésében valósul meg.

A videó 2021. július 8-án 17.00 órától tekinthető meg Budapest Főváros Levéltára YouTube csatornáján!

A Facebook eseményhez itt lehet csatlakozni.

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.