Close

Interjú Michael Rothberggel

2021. április 22. 17.00

Az interjú az alábbi linken érhető el:

Bűn és/vagy felelősség?
Turai Hedvig művészettörténész interjúja Michael Rothberggel


Michael Rothberg a University of California Los Angeles 1939 Society Samuel Goetz professzora, holokauszt kutató és összehasonlító irodalomtörténész. Traumatic Realism (Traumatikus realizmus) és a Multidirectional Memory (Többirányú emlékezet) kötetei paradigmaváltást hoztak az emlékezeti diskurzusba, számos nyelven megjelentek, néhány tanulmánya magyarul is olvasható. Az emlékezetet nem zéró összegű játszmaként fogja fel, amelyben az egyik emlékezet kizárja a másikat, hanem rámutat a történelmi összefüggésekre, az emlékezet összefonódó szálaira. Az interjú elsősorban legfrissebb, The Implicated Subject. Beyond Victims and Perpetrators című könyve köré épül, hisz ebben számunkra különösen égető és rendkívül aktuális kérdéseket vizsgál. Mi közünk a nagyapák, nagyanyák bűneihez, ahhoz, amit nem mi követtünk el, de történelmi örökösei vagyunk, mi közünk a távoli szenvedésekhez, a gyarmatosításhoz, vagy a háborúkban megerőszakolt nők emlékéhez, a sok feldolgozatlan, elbeszéletlen történethez? Rothberg nagy figyelmet fordít a kortárs művészetre is, s azt olyan gazdag terepnek tekinti, amelyet a holokauszt kutatás sem nélkülözhet. Nem takarja el érintettségét, nem kerüli meg a tabusított témákat, s ettől a személyesség izgalma hatja át mindazt, amit mond.
Az esemény  Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Történeti Múzeum és Budapest Főváros Levéltára együttműködésében valósul meg.

A videó 2021. április 22-én 17.00 órától tekinthető meg Budapest Főváros Levéltára YouTube csatornáján!

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.