Close

Interjú James E. Younggal

2021. május 13. 17.00

Az interjú az alábbi linken érhető el:

Emlékmű pályázatok zsűrizése
Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész interjúja James E. Younggal

James E. Young a University of Massachusetts Amherst anglisztika, judaika és közel-keleti tanulmányok professzor emeritusa és a University of Massachusetts Holokauszt, Népirtás és Emlékezetkutatás Intézetének alapító igazgatója, valamint számos könyv szerzője, mint például a Writing and Rewriting the Holocaust (Indiana University Press, 1988), a The Texture of Memory (Yale University Press, 1993), illetve a The Stages of Memory: Reflections on Memorial Art, Loss and the Spaces Between (University of Massachusetts Press, 2016). A köztéri művészet és az emlékmű műfaj elismert szakértőjeként, Young számos leendő emlékműveket elbíráló zsűrinek volt a tagja, a berlini Európa meggyilkolt zsidóinak állított emlékműtől a New York-i Nemzeti 9/11 emlékműig. A beszélgetés során a pályázati kiírás elemeiről, a helyválasztás fontosságáról, a zsűri szerepéről és az emlékezési folyamat folytathatóságáról beszélgettünk. Saját zsűri tapasztalataira hivatkozva Young az emlékmű állítást egy hosszú folyamatként látja, kiemelve, hogy az előkészület és az utóélet ugyanolyan fontos fázisa az emlékműnek, mint egy fizikailag létező tárgy vagy helyszín.

Az esemény  Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Történeti Múzeum és Budapest Főváros Levéltára együttműködésében valósul meg.

A videó 2021.május 13-án 17.00 órától tekinthető meg Budapest Főváros Levéltára YouTube csatornáján!

A Facebook eseményhez itt lehet csatlakozni.

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.