Close

Hat pályamű jutott a második fordulóba a Fővárosi Önkormányzat nemzetközi pályázatán

A pályaművek végső zsűrizésére 2022. januárjában kerül sor

A nemzetközi zsűri hat pályaművet juttatott a második fordulóba a Fővárosi Önkormányzat által a Háborúkban megerőszakolt nők emlékére állítandó emlékműpályázat első, november 2-án lezajlott értékelésén. A pályaművek végső zsűrizésére 2022. januárjában kerül sor, a nyertes pályamű és a két további díjazott munka a Fővárosi Közgyűlés határozata alapján márciusban ismerhető meg. A második fordulóba továbbjutó pályázók 2022 márciusában nyilvánosan látogatható makettkiállítás keretében mutatják be munkáikat. A második forduló nyertesének egy éve lesz arra, hogy elkészítse a pályaművet, amelynek átadására 2023 májusában kerül sor.

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.