Close

Háborúkban megerőszakolt nők fővárosi emlékműve: lezárult a pályázatok benyújtása

Összesen 36 magyar és külföldi pályamű érkezett be

A háborúkban megerőszakolt nők emlékművének Fővárosi Önkormányzat által – a Budapesti Történeti Múzeum és Budapest Főváros Levéltára bonyolításában – 2021. júliusában kiírt nemzetközi pályázati felhívásra összesen 36 magyar és külföldi pályamű érkezett be a 2021. október 15-i határidőre. Az elbírálás első fordulójára november 2-án kerül sor. A továbbjutó pályaművek tervezőitől a nemzetközi zsűri modellek elkészítését várja, a győztes pályamunkáról a jövő év elején dönt a bírálóbizottság. Az emlékmű tervezett átadására 2023 májusában kerül sor.

A pályázatról

A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy a társadalmi és szakmai párbeszéd során felszínre kerülő problémák, érzékenységek figyelembevételével létrejövő műalkotás, a Háborúkban megerőszakolt nők emlékműve olyan hely legyen, amely egyéni és társadalmi szinten segít feldolgozni a traumát, ugyanakkor emlékezteti a jelen és jövő generációját arra, aminek nem szabad újra megtörténnie. Olyan korszerűen értelmezett emlékhely/emlékművet szeretne létesíteni, amely minél szélesebb társadalmi rétegek számára teremt lehetőséget az emlékezéshez és traumafeldolgozáshoz. Célja, hogy az újszerű vizuális nyelvet használó emlékhely nemzetközi összefüggésben is értelmezhető vagy akár példát mutató, színvonalas műalkotás legyen.


NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.