Close

Elhallgatva – makett- és könyvbemutató

2022. március 8. 16.30

Budapest Főváros Önkormányzata, Budapest Főváros Levéltára és a BTM-Budapest Galéria

Szeretettel meghívja Önt az

Elhallgatva – Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete 

emlékműpályázat legjobb helyezést elért terveinek makettbemutatójára és az

Elhallgatva – A háborús erőszaktétel története és megjelenítése

című tanulmánykötet bemutatójára

2022. március 8-án 16.30-ra 

a 2B Galériába (1092 Budapest, Ráday u. 47.)

A kiállítást megnyitja:  András Edit művészettörténész

A tanulmánykötetet bemutató beszélgetésben részt vesznek: 

András Edit művészettörténész, 

Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese és az emlékműpályázat bíráló bizottságának tagja,

Tóth Erzsébet Fanni társadalomkutató és az emlékműpályázat bíráló bizottságának civil tagja

A kötetbemutató beszélgetés moderátora: Balázs Zsuzsanna újságíró

A nők elleni háborús erőszak társadalmi megítélésének, a társadalmi párbeszéd és az emlékezetpolitikai konszenzus formálásának céljából Budapest Főváros Önkormányzata szakmai és civil szereplők bevonásával indított több pilléren álló projektet, amelynek végső célja, hogy a háborúkban megerőszakolt nők méltó emlékhelyet kapjanak a magyar fővárosban. A 2B Galériában március 9-től látogatható kiállításon azoknak a pályaműveknek a makettjét lehet megtekinteni, amelyeket a szakmai bíráló bizottság a nemzetközi pályázatra beérkezett 36 tervezetből a legjobbnak ítélt. A kiállításon a zsűri által dobogósnak ítélt pályamunkák mellett további három pályamű kicsinyített mása is helyet kapott. A hat pályázat közös eleme volt, hogy egyszerre reflektálnak a múltra, a jelenre és mutatnak utat egy olyan jövő felé, amely nem fordul el szemérmesen a háborúk női áldozataitól. 

A nők ellen tömegesen elkövetett háborús nemi erőszakot, a háborúk női áldozatait a hallgatás összeesküvése tünteti el a szemek és az emlékezet elől. A Budapest Főváros Levéltára gondozásában kiadott, András Edit és Mélyi József művészettörténészek, valamint Pető Andrea történész által szerkesztett Elhallgatva – A háborús erőszaktétel története és megjelenítése című, a Háborúkban megerőszakolt nők budapesti emlékművének előkészítését célzó tanulmánykötet Történeti emlékezet fejezetében öt tanulmány tárja fel a nők elleni háborús erőszak történetét a késő középkortól a második világháborúig, kitekintést nyújtva a közelmúltbeli délszláv és ruandai háborúra is. A Vizuális reprezentációk című fejezetben további négy tanulmány kíséri végig a szexuális bántalmazás vizuális megjelenítésének képzőművészeti és filmművészeti formáit, ikonográfiáját és azok jelentését az ókortól napjainkig. A Feldolgozás és emlékművek rész három tanulmánya a traumafeldolgozás lehetséges pszichológiai módjai mellett a 19. századi hazai emlékezetpolitika nemi szerepek szerinti eltéréseit kutatja. Az Interjúk fejezetben öt beszélgetés nyújt támpontot a legfrissebb elméleti alapállások és a korszerű művészi attitűdök megismeréséhez.

A kiállítás megtekinthető: 2022. március 9-től április 8-ig.

Az eseményen való részvétel védettségi igazolványhoz kötött. A galéria területén kötelező a maszkviselés.

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.