Close

Az erőszakról. Nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás

2023. május 12. – július 30.

Megnyitó: 2023. május 11., 18h

Tárlatvezetés a művészekkel és a kurátorral (angolul):

2023. május 11., 16h

Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158. | Nyitva: K-V: 10-18h

galeria@btm.hu | https://budapestgaleria.hu


2020 januárjában a Fővárosi Közgyűlés határozatot fogadott el a „Háborúban megerőszakolt nők
emlékműve” felállítására, segítve egy hosszú ideig elfedett traumatörténet személyes és közösségi
szinten történő feldolgozását. Az emlékművet a tervek szerint 2024 elején avatják fel.

A projekt előkészítő szakaszától kezdődően több rendezvény, makett-kiállítás, előadássorozat és egy publikáció is segítette a háborús erőszak, a nyilvános megemlékezés és az emlékműállítás témáinak és ezek tágabb kontextusának bemutatását, valamint a társadalmi és szakmai párbeszédeket és vitákat. A második világháború után, több globális és helyi konfliktushoz kötődő nemi erőszakhullámot követően, Ukrajna orosz inváziója és az azóta is zajló katonai agresszió riasztó közelségbe hozta a háborús (szexuális) bűncselekmények brutalitását, a traumatikus veszteségeket, a kiszolgáltatottságot, a környezetpusztítást, ugyanakkor megmutatta a tágabb társadalmi szolidaritás erejét.

Az erőszak összetett jelenségének és működésének árnyalt vizsgálata nem csupán a növekvő számú fegyveres konfliktuszónában megtapasztalt erőszak, de a patriarchális hatalmi struktúrák egyenlőtlenségei, az LMBTQI+ embereket érő diszkrimináció, a testi autonómiáért, az egyenlőségért
és a reproduktív egészségért folyó küzdelmek, valamint a családon belüli erőszak terjedése okán is alapvető.

Az erőszaknak és agressziónak való kitettség rendszerszintű. A patriarchális állam nőket alárendelő és megalázó egészségügyi, igazságszolgáltatási, (család)jogi rendszere, a jogrendszer alapvető hiányosságai, a nemzet- és emlékezetpolitika férfiközpontúsága mind felelős a nőkkel kapcsolatos, államilag is támogatott előítéletek fenntartásáért és a közgondolkodásban tovább élő erőszaksémák és az áldozathibáztatás gyakorlatáért.

A Budapest Galéria nemzetközi csoportos kiállítása női és queer pozíciókból mutat be erőszakkal kapcsolatos tapasztalatokat, társadalmi viselkedések forgatókönyveit, az erőszak vizuális és politikai toposzait.

Egymás mellé kerülnek a bántalmazás, a félelemkeltés és a szorongás állapotainak, csapdahelyzeteinek bonyolult mintáit elvontabban megközelítő munkák és az ukrán helyzetre, a mindent átható erőszakra adott zsigeri reakciók naplószerű rögzítései. Több művész foglalkozik a régiós közelmúlt, a délszláv háború mindmáig élő traumáival. Az archívumokból is építkező, tényfeltáró kutatások a kollektív emlékezet politikai-ideológiai manipulációját, az etnikai alapú erőszak és a kollektív felelősség kérdéseit tágabb társadalmi viszonyrendszerekben vizsgálják. Jelen vannak lengyel, ír és dél-amerikai társadalmi és testpolitikai mozgalmak művészi reprezentációi, melyek újraírják a szolidaritás és a cselekvőképesség stratégiáit.

A művészekkel, civil szervezetekkel és emberi jogi aktivistákkal közösen kialakított kísérő- és edukációs programok, beszélgetések, előadások, vezetések és workshopok különböző korosztályokat és társadalmi helyzetű embereket terveznek megszólítani.

A kiállítás a BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a BTM Budapest Galéria együttműködésében jön létre.


Kiállító művészek:

Kateryna Aliinyk, Artists’ Campaign to Repeal the Eighth Amendment, Rachel Fallon, Olia Fedorova, Jelena Jureša, Elektra KB, Hristina Ivanoska, Lóránt Anikó (1977-2020), Milica Tomić, Trapp Dominika, Selma Selman, Anna Zvyagintseva

Kurátor: Páldi Lívia, művészettörténész, BTM Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

Kiállítási arculat: Katarina Šević

Civil kapcsolati koordinátor: Darabos Diána


Civil együttműködők:

Amnesty International Magyarország

EMMA Egyesület

Közélet Iskolája Alapítvány

Labrisz Leszbikus Egyesület

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE)

Nőkért Egyesület

Patent Egyesület


Filmvetítés és beszélgetés az alkotóval

Jelena Juresa: Aphasia

Bem mozi, 2023. május 12., 16h

Jelena Juresa filmje a belga gyarmatosítás, az osztrák antiszemitizmus és a jugoszláv háború példáin

keresztül szól a velünk élő, jelenünket meghatározó történelmi események és traumák kollektív

elhallgatásáról és a megszólalás nehézségeiről.

Kapcsolódó linkek:
https://www.elhallgatva.hu/

https://fovarosikeptar.hu/

https://budapestgaleria.hu/

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.