Close

András Edit ismertette a projektet egy hasonló pozsonyi kezdeményzés résztvevőinek

Állandó bizottságunk tagját, András Editet meghívta a pozsonyi Metropolitan Intézet pályázatokkal foglalkozó osztálya

Állandó bizottságunk tagját, András Editet meghívta a pozsonyi Metropolitan Intézet pályázatokkal foglalkozó osztálya (“Metropolitiný inštitút Bratislava”), hogy ismertesse a Budapesten már eléggé előrehaladott állapotban lévő projektet. Szó esett az Állandó Bizottság munkájáról, az előkészület lépéseiről, a kiírás körüli dilemmákról, szempontokról és a zsürizés folyamatáról. A pozsonyi projekt résztvevői érdeklődéssel követik a mi vállalkozásunkat.
A meghívás oka az volt, hogy a közterekért felelős pozsonyi intézmény egy hasonló projektbe kezdett, emlékművet kíván emelni a Živenának, az első szlovák női mozgalomnak, melynek pozsonyi részlege 2022-ben ünnepli fennállásának századik évét. Az emlékműállítást a város két civil női lakosa, Adela Zábražná and Silvia Hudáčková javasolta, hogy a város köztéri emlékműveinek nemi egyenlőtlenségét némiképp ellensúlyozzák.

Fotó: Bal oldal: András Edit and Sylvia Hudackova, jobb oldalt: Katarína Máčková és a pozsonyi Metropolitan Intézet más tagjai

NŐK HÁZA PROJEKT

Sanja Iveković

Workshop, multimédia installáció, média munka

1998 – folyamatban lévő projekt

Women's House Project workshop BAK, Utrecht 2009 -048

A PROJEKTRŐL

A nemzetközi együttműködés keretében megvalósuló projekt 1998-ban kezdődött Sanja Iveković művész kezdeményezésére, amely helyspecifikus installáció és különböző nyomtatott anyagok (szövegek, képeslapok, plakátok) formájában valósult meg. Alkalmanként sajtókonferenciákon és vetítéseken ismerhette meg a projektet a széles közönség.

Első fázisban a művész kapcsolatot létesített a helyi női szálláson élő zaklatott, vagy családon belüli erőszaknak kitett nőkkel, akikkel szorosan együttműködött. A workshop keretében a művész lenyomatot vett az arcukról, a szállás lakói pedig elbeszélték illetve röviden leírták saját történeteiket. A művész a női „maszkok“-ból és a szövegekből hozta létre installációit különböző, specifikus helyszíneken.

Women's House, Workshop, BAK, Utrecht,2008
Women's House, installation, Kunstverein Cologne,2006_lowres

Ezideig Zágrábban, The Autonomous House; Luxemburgban, The Fraenhaus; Bangkokban, The Bangkok Emergency Home; Koszovóban, Pején Safe House; Genovában,Casa per le donne; Belgrádban, The Center for Women and Children; Utrechtben, Vie-Ja és Isztambulban, Mor Cati valósult meg a projekt.